2018 m. rugpjūčio 7 d., antradienis

Surink Lietuvą! Birštonas

   Ilgą laiką Birštonas ir banginiai  - man buvo labai keistas derinys ir, tik pasidomėjusi kurorto istorija, supratau, kodėl birštoniečiai taip prisirišę prie banginių. 😃
   Viskas, kaip ir dera Birštonui,  prasidėjo nuo mineralinio vandens. XIX amžiaus pabaigoje Birštone buvo pastebėtas mineralinio vandens šaltinis, jis ištirtas ir pripažintas gydomuoju. Kurorto  savininko dukros garbei pavadintas  - "Viktorija". Šalia šaltinio buvo pastatytas suoliukas ir pavėsinė, bet šaltinis nukentėdavo nuo potvynio ledų, todėl 1928 metais pagal architekto R. Steikūno projektą, iš rupaus akmens ir cemento buvo suformuotas žuvies formos ledlaužis. Kituose šaltiniuose minima, kad šaltinis vadinosi "Vytauto" vardu, iš tiesų, jis 1930 metais, minint Vytauto Didžiojo 500-ąsias mirties metines, buvo pervadintas  iš "Viktorija" į "Vytautas".

Nuotrauka iš setainės http://kvitrina.lt/
   Žuvies skulptūra išbuvo iki 1959 metų, kol buvo pastatyta Kauno HE. Pakilus Nemuno vandens lygiui, skulptūra atsidūrė po vandeniu.
   Mano akimis, žuvis ant Nemuno kranto visai nebuvo panaši į banginį, o ir mineralinis vanduo bėgo iš burnos žemyn, netryško kaip fontanas iš galvos.
   1995 metais, kuriant Birštono herbą, kaip pagrindinis akcentas buvo panaudota "Vytauto" šaltinio žuvis. Herbe žuvies galva labai panaši į skulptūros, o iš kur trykšta vanduo, galima diskutuoti - ar iš žuvies galvos, ar kažkur iš už jos. Kaip besakytume, vis tiek žuvis primena banginiuką. Tikriausiai nuo tada ir prasidėjo Birštono banginiuko era.

Birštono herbas

   2014 metais rekonstruojant Druskupio upelio senvagę, joje buvo įkurdintas skulptoriaus Z.Buterlevičiaus sukurtas "Nemuno banginiukas".  Jis turėtų atrodyti taip, kaip nuotraukoje žemiau. 


   Daug kartų buvau Birštone, bet jo nepastebėjau ir tik dabar internete radau šią nuotrauką. O jūs matėte šį banginiuką? Kitą kartą, kai nuvažiuosiu būtinai vaikščiosiu Druskupio pakrante tol, kol jį pamatysiu. 


   Dabar birštoniečiai turi dar vienas banginiuką - ant magnetuko "Surink Lietuvą". Jis yra kažkoks tarpinis variantas tarp Birštono herbo ir "Nemuno banginiuko". Ką jūs manote? 





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...