2018 m. rugpjūčio 16 d., ketvirtadienis

Surink Lietuvą! Alytus

   Alytaus magnetukas "Surink Lietuvą" yra širdelės formos. Tai labai gražu, bet pasidarė įdomu, kas bendra tarp Alytaus ir širdelės?

   Pradėjusi domėtis, pamačiau, kad Alytus bando savo įvaizdį kurti kaip meilės miesto, net savo pavadinimą rašo, kaip žodį "Myliu". Jis ne tik ant magnetuko, bet ir viešose erdvėse dominuoja. Tereikia priartėti prie miesto ribos ir mus sveikina "Alytus" o gal "Myliu"?
 
   O ar teko girdėti, kad Alytaus atsiradimas taip pat siejamas su meilės istorija? Ar žinote legendą apie kunigaikštį Alytą ir vaidilutę Mirgrausėlę? Seniai seniai, o pagal istorinius dokumentus XIV amžiaus pabaigoje ant piliakalnio, kuris dabar vadinamas Alytaus piliakalniu, gyveno savo pilyje kunigaikštis Alyta. Jis pamilo vaidilutę Mirgrausėlę, Mirgrausėlė taip pat jį pamilo ir aukojo dievams aukas, kad atleistų ją nuo vaidilutės pareigų. Tačiau vieną dieną pilį užpuolė kryžiuočiai, nors narsiai gynėsi kariai, bet Alyta pamatė, jog pralaimės kryžiuočiams, todėl jis nubėgo pas Mirgrausėlę, ją paslėpė, o pats grįžo kovoti. Kovoje jis žuvo. Mirgrausėlė sužinojusi apie mylimojo mirtį, taip graudžiai verkė, kad net ašarų upelis pradėjo tekėti į Nemuną. Žyniai upelį pavadino Alytupiu, o vietovę aplink Alytos pilį - Alytumi.
   Dar alytiškiai sugalvojo padaryti meilės matuoklį. Jis padarytas ant Baltosios rožės tilto. Pats tiltas taip pat yra pavaizduotas ant magnetuko, tik ne ant Alytaus miesto, o ant Alytaus rajono, tad apie jį parašysiu vėliau, kai įsigysiu Alytaus rajono magnetuką.

 
   Tiesa, ant Alytaus miesto magnetuko dar matosi stilizuota širdelė, kuri yra pastatyta ant Baltosios rožės tilto. Širdelė puošia tiltą ir dar atlieka praktinę funkciją - ji skirta jaunavedžių meilės spynoms kabinti. O gal ir ne vien jaunavedžių, bet visų, kurie tiki, jog užrakinus spyną, meilė liks amžinai.
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...