2019 m. balandžio 29 d., pirmadienis

Surink Lietuvą! Šilalė

   Įsibėgėjęs pavasaris vėl pakvietė sėsti į automobilį ir keliauti po Lietuvą. Šį kartą pasukome į Žemaitijos pusę.

   Šilalė - miestas, kuriame dar neteko lankytis ir jei ne magnetukai, kažin kada čia atvykčiau.

   Magnetuką puošia įžymiausių Lietuvos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno portretai. Mieste jaukiame parkelyje stovi paminklas šiems lakūnas. 1893 metais netoli Šilalės Vytogalos kaime gimė Stasys Girskis (1932 metais jis pasikeitė pavardę į Girėnas). Nežinau, kodėl ant magnetuko pavaizduoti šie lakūnai, ar dėl to, kad paminklas stovi mieste, ar laiko St. Girėną savo kraštiečiu. Vikipedijoje tarp žymių Šilalės žmonių St. Girėno nėra. Nors Vikipedijos straipsnius rašo kas netingi, bet tokius svarbius, miestą pristatančius straipsnius turėtų TIC darbuotojai papildyti ir ištaisyti.







   Turizmo informacijos centro darbuotoja gana liūdnai pasakė, kad mieste nėra lankytinų objektų, bet nenoriu su tuo sutikti. Dar iš tolo važiuodami į miestą, pamatėme raudoną bažnyčios bokštą. Privažiavę arčiau buvome nustebinti ir sužavėti bažnyčios dydžiu ir grožiu. 

   Pasak istorinių šaltinių pirmoji medinė bažnyčia Šilalėje buvo pastatyta XVI amžiuje, XVIII amžiaus viduryje pastatyta mūrinė bažnyčia, 1903 metais ji nugriauta ir 1905-1909 metais pastatyta dabartinė bažnyčia pagal architekto J. Dzekonskio projektą.








   Prie bažnyčios pagrindinių vartų pastatyta Lurdo grota. Ją statė gyventojai 1941 prašydami šv. Marijos apsaugoti nuo karo baisybių. 2014 metais grota buvo restauruota.






   Bažnyčia stovi ant kalvos, apačioje teka Ašutis. Jis viduryje miesto išplatėja ir sudaro tvenkinį, tvenkinio krantinės tvarkomos, matosi būsimieji takai. Šilališkiai turės puikią poilsio ir pasivaikščiojimų zoną.




Tiesa, ant magnetuko dar pavaizduoti D. Poškos baubliai. Kadangi jie jau matyti anksčiau ir tada didelio įspūdžio nepaliko, todėl šį kartą prie jų nevažiavome, pasukome link Tauragės.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...