2018 m. rugsėjo 20 d., ketvirtadienis

Surink Lietuvą! Raseiniai

   Raseinių rajone daug įdomių ir gražių vietų. Magnetuke galima matyti Šiluvą, Maironį, nes jo tėviškė Raseiniuose ir dar ratas, nes Raseinių rajone yra aštuonračio muziejus.


   Raseinių rajoną apvažiavome prieš kelis metus. Tada aplankėme Šiluvą. Ši šventa vieta turi savo magiją ir nepaprastai gerą aurą.



   Maironio tėviškė yra dviejose vietose - Pasandravio ir Bernotonių kaimuose.  Jonas Mačiulis (būsimas poetas Maironis) gimė Pasandravio dvare, kurį laikinai valdė poeto tėvas. Po trejų metų, baigęs mokslus į dvarą grįžo paveldėtojas, o Mačiuliai persikėlė į savo sodybą Bernatonyse. Sodybas skiria vos vienas kilometras ir tarp jų yra ąžuolų takas, kuriame kas penki metai pasodinami nauji ąžuolai 

Pasandravio aplinką puošia koplystulpiai

Pasandravė

Sandravos upelis

Pėsčiųjų takas tarp Pasandravio ir Bernatonių

Bernatonių sodyba

  Lankantis Raseinių rajone, rekomenduoju pasukti link garsiojo Lyduvėnų tilto, nors jis ir nepavaizduotas magnetuke, bet pamatyti verta. Tikriausiai visi žino, jog tai ilgiausias ir aukščiausias geležinkelio tiltas Lietuvoje.


   Ir dar pabaigai noriu parodyti labai įdomų objektą - aštuonratį. Kuo jis įdomus? Tuo, kad jį sukūrė savamokslis konstruktorius bajoras Pšemislovas Nemarovičius iš Nemakščių ir jis yra savaeigis. Išgirdus apie aštuonratį, pirma mintis buvo, jog tai arklių traukiamas vežimas tik su aštuoniais ratais, pasirodo, ne. Aštuonratis - tai savo laikmetį aplenkusi transporto priemonė, nes ji buvo savaeigė ir važiuoti galėjo, dviems vyrams sukant išcentrinio rato rankenas, o sukuriama jėga per sliekinę pavarą buvo perduodama į priešpaskutinę varomųjų ratų ašį. Daugiau galima paskaityti aštuonračio internetinėje svetainėje, o geriau, nuvykti į Nemakščius ir jį pamatyti gyvai.


   Magnetukas man priminė senas keliones ir pakvietė į naują - susirasti aštuonratį. Džiaugiuosi, jog ši magnetukų rinkimo aistra padeda atrasti naujus dalykus Lietuvoje.

\


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...