2013 m. birželio 6 d., ketvirtadienis

Augustow Channel - Augustavo kanalas

    Augustavo kanalas pradėtas statyti 1824 metais, kai Prūsija įvedė didžiulius tranzitinius mokesčius už prekių gabenimą prie Baltijos jūros. Kanalas turėjo sujungti Vyslą su Nemunu ir tokiu būdu apeiti Prūsijos teritoriją. Kanalo ilgis 101,2 km - Baltarusijoje 22 km, Lenkijoje 79 km.
Įdomiausia kanalo dalis - 18 šliuzų: 14 šliuzų Lenkijoje, 3 Baltarusijoje,1 pasienyje tarp Lenkijos ir Baltarusijos.
    Jau du metus planavome paplaukioti Augustavo kanalu, vakar ši kelionė įvyko. Atvykus į Augustavo uostą pamatėme gėlėmis apsodintą uostą ir daug katamaranų.


    Išsirinkome patį ilgiausią iš siūlomų maršrutų. Kelionė truks net keturias valandas. Išplaukėme Netos upe, įplaukėme į Necko ežerą. O čia mus pasitiko mama antis su daugybe ančiukų ant nugaros ir išdidi gulbė.

    Toliau pasukome link Baltojo ežero trumpiausia upe Europoje - Klonovnica. Jos ilgis vos 550 m, o virš jos esančiu tiltu mes esame daugybe kartų pravažiavę, bet iki šiol nežinojome, jog važiuojame virš trumpiausios Europos upės.


Baltasis ežeras yra gilus, vietomis siekia 30 m, krantai apaugę miškais.


    Ši kelionė susieta ir su visiems lenkams brangiu žmogumi - popiežiumi Jonu Pauliumi II. Plaukdami Baltuoju ežeru pasukome link jachtklubo, kur 1999 metais birželio 9 lankėsi popiežius, sėdėjo ant kranto ir laukė laivo, kuris jį perkeltų į salą į Studzieničnos Dievo Motinos sanktuariumą. Šiam įvykiui atminti ant kranto prie jachtklubo stovi popiežiaus krėslas.


Priplaukiame Pževiežo šliuzą. Tai buvo be galo įdomi pramoga. Įplaukėme į šliuzą.



Šliuzininkas paleido vandenį, pasukdamas ratą vienoje pusėje

 po to ir kitoje pusėje

 Štai tokį ratą suką šliuzininkas

Per kelias minutes pakilome beveik 1 metrą aukštyn. Šliuzininkas atidarė vartus.


Iplaukėme į ežerą Studzeničną. Kitas sustojimas - Studzieničnos Dievo Motinos sanktuariumas, kita Jono Pauliaus II sustojimo vieta.








Iš salos pasukome link rankomis iškasto Augustavo kanalo. Kraštai sutvirtinti poliais, kanalo gylis iki 1,20 m.  Kanalas gana siauras, aplink tankus, tamsus miškas.


Dar kiek paplaukus, prieš mus pasirodė kitas - Svoboda šliuzas. 




Šiuo šliuzu jau nesikėlėme aukštyn, tiesiog išlipome, pavaikščiojome aplink, pasižiūrėjome iš arti kaip atrodo šliuzų įranga.

   Pasivaikščioję 15 minučių, patraukėme atgal. Plaukiant mūsų kapitonas pasiūlė už papildomą mokestį pusvalandžiui nuplukdyti mus į Raspudo upę ir praplaukti ja porą kilometrų. Šį maršrutą galima atskirai pasirinkti ir plaukti vien tik juo. Visi mielai sutiko, nors nežinojome, ką pamatysime. O pamatėme labai keistą gamtą. Atrodo, kad upė vingiuoja per pelkę ir lyg siaubo filme iš jos turėtų tuo iššokti kokia nors pabaisa. 








    Nuostabi kelionė. Jei turėsite vieną laisvą dieną ir nežinosite, ką veikti, šokite į automobilį ir važiuokite į Augustavą, ten galėsite paplaukioti katamaranu ir puikiai praleisti kelias valandas. Gerų kelionių! 















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...