2020 m. vasario 4 d., antradienis

Elizabeth Gilbert "Pasižadėję"

   Kas skaitė ankstesnę Elizabeth Gilbert knygą "Valgyk, meskis, mylėk" pamena autorės keliones per pasaulį, ieškant dvasinės ramybės po sudėtingų skyrybų. Balyje ji susipažino su brazilu Felipe ir jį įsimylėjo.


   Knygoje "Pasižadėję" toliau pasakojama ši meilės istorija. Autorė gyvena JAV, Felipės verslas išsibarstęs po visą pasaulį: JAV, Brazilijoje, Australijoje, pats gyvena Balyje, todėl jų susitikimai vyksta įvairiose pasaulio šalyse. Felipė dažnai atvyksta į JAV, niekada nepažeidžia vizų rėžimo, bet vieną kartą atvykus, jį sulaiko migracijos tarnybos pareigūnai nes dažni vizitai jiems sukėlė įtarimą, kad Felipė gali būti teroristas. Per ilgas apklausos valandas knygos autorei ir Felipei migracijos pareigūnas pasiūlo susituokti ir gauti leidimą Felipei gyventi ir dirbti JAV. Porai toks pasiūlymas sukėlė šoką, nes jie buvo prisiekę būti kartu, bet nesituokti, nes jų abiejų pirmosios santuokos buvo nesėkmingos. Dabar norėdami būti drauge turėjo rinktis - arba susituokti, arba negyventi JAV. Pora priėmė sprendimą - susituokti, todėl kreipėsi leidimo tuoktis JAV. Leidimo turėjo laukti užsienyje, nes Felipė buvo deportuotas iš JAV. Taupydami pinigus jie pasirinko pietryčių Azijos šalis, ten gyveno ir keliavo beveik metus laiko, kol Felipė buvo pakviestas į JAV konsulatą Australijoje pokalbiui.


   Visą tą laiką autorė, būdama santuokos priešininkė, bandė rasti priežastį, kuri ją paskatintų patikėti santuokos privalumais.


   Skaitydama knygas, bendraudama su įvairių tautų ir įvairaus amžiaus moterimis, ji analizavo santuoką visapusiškai. Kokia santuoka buvo senovėje ir kaip ji keitėsi per šimtmečius? Kokie žmonių lūkesčiai santuokoje? Kaip pasikeičia moterų gyvenimas ištekėjus? Kiek santuokai svarbi aistra? Kas lemia harmoniją santuokoje? Kaip žmonės griauna savo santykius? Kodėl reikalinga santuokos ceremonija?


   Skaitytų knygų sąrašo autorė nepateikė, bet  knygoje daug citatų su autorių pavardėmis ir kūrinių pavadinimais, todėl susidomėjus kažkuria tema, galima paskaityti ir visą kūrinį.


   "Pasižadėję" nėra vien grožinis kūrinys. Čia persipina filosofija, antropologija, istorija su autorės išgyvenimais, patirtimis, jos giminės moterų istorijomis ir kelionėse sutiktų moterų pasakojimais.


   Man labiausiai patiko autorės mintis, kur ji santuoka lygina su bonso medeliu. "Vedybų prigimtis - varžyti. Santuokos energija lyg bonsas - medelis vazonėlyje patrumpintomis šaknimis ir apgenėtomis šakomis. Tik pagalvokite: bonsai gali gyvuoti šimtmečius".


   Taip, santuoka, nežiūrint savo suvaržymų, gali būti ilgalaikė ir nuostabi. Ką jūs manote apie santuoką?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...